In mijn praktijk geef ik begeleiding voor-, na,- en tijdens de zwangerschap  en bevalling

De reden om met mij contact op te nemen kan heel divers zijn. Als psycholoog kan ik behandeling bieden rondom een niet vervulde kinderwens, een miskraam of abortus, nare herinneringen aan een vorige zwangerschap of bevalling, of angst om te bevallen of moeder te worden.

Mijn hulp kan ingezet worden ter voorbereiding op een zwangerschap, om eerst oud zeer op te ruimen en daarmee ruimte te maken voor nieuw leven. Maar ook tijdens de zwangerschap kan het prettig zijn om je angst en onzekerheid uit te spreken en weer in balans en in je kracht te komen. In dit stadium kan ik ook met je meedenken over je geboortewensen en dit vastleggen in een geboorteplan.

i

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapier voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.

EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

Voor meer info en voorbeeldfilmpjes:

COGNITIEVE GEDRGASTHERAPIE

Als cognitief gedragstherapeut ga ik ervan uit dat mensen in de loop van hun leven cognities, dat wil zeggen gedachten ontwikkelen over zichzelf, de wereld en hun plaats in de wereld. Die gedachten/cognities leiden tot:

– gevoelens (bang, boos, blij, bedroefd)

– gedrag, wat in overeenstemming wordt gebracht met deze gevoelens.

Klachten ontstaan wanneer die gedachten niet passen bij de werkelijke situatie. Gevoelens en gedragingen die daaraan gekoppeld zijn, worden ervaren als niet passend. In cognitieve therapie onderzoeken we of de wijze van denken wel helemaal klopt. Vervolgens richten we ons op meer realistische standpunten en gedachten. Hierbij maak ik gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerk afspraken.

Een voorbeeld: wanneer je denkt dat je bevalling heel zwaar en heftig gaat worden, dan voel je je bang en misschien wel bedroefd. In je gedrag trek je je misschien wel terug, of ga je op zoek naar verhalen op internet. Dit kan je angst vergroten. En angst tijdens de bevalling is nou juist iets dat je niet wilt. In de therapie gaan we op zoek naar jouw redenatie achter de gedachten dat je bevalling heftig en zwaar gaat worden. We onderzoeken de door jou gevonden “bewijzen” en gaan na of deze kloppen, of dat er nog andere manieren zijn om tegen je naderende bevalling aan te kijken.